Rozgrzewająca, aromatyczna herbata z imbirem i miodem

Nie jestem entuzjastą herbaty, jednak w takim wydaniu bardzo mi odpowiada zwłaszcza pita w mroźne wieczory.

Ilość porcji: dowolna
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:  1 pomarańcza, 1 cytryna, herbata typu earl gray, korzeń imbiru, miód. Opcjonalnie cynamon, goździki...

 
Przepis "sprzedała" mi siostra (dzięki! :) ). Herbatę pijałem od czasu do czasu w gościach. Od momentu poznania smaku tej z przepisu siostry w okresie jesienno-zimowym pijam ją bardzo często.
Przygotowanie jest nieco bardziej czasochłonne niż zaparzenie herbaty ale gwarantuję Wam, że warto! Pierwszym krokiem jest dokładne wymycie cytrusów. Następnie przygotowuję składniki. Na każdy duży kubek przypadać będą: 2 plasterki pomarańczy, 2 plasterki cytryny, sok z około 2 cm korzenia imbiru, stołowa łyżka miodu.

Imbir należy obrać (bardzo pomocna okazuje się łyżka od herbaty - trzeba jej czubkiem oskrobać skórkę. Mimo iż jest tempa radzi sobie znacznie lepiej od ostrego noża :) ). Następnie tnę go na drobną kostkę. Porcjami napełniam praskę do przeciskania czosnku i wyciskam sok. Wyciskanie soku proponuję przeprowadzić na raty bo w innym wypadku praska może się zapchać. Gdy mam już wyciśnięty sok zaparzam herbatę, dodaję sok z imbiru, plasterki cytryny i pomarańczy oraz łyżkę miodu. Wszystko mieszam i delektuję się smakiem i aromatem tak przygotowanej herbaty.

Skomentuj
warunki użytkowania.
Komentarze
  • Gość - Agnieszka

    Rewelacyjna herbatka zwłaszcza na chłodne dni. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Dziękuje za przepis:)


    Pozdrawiam