Hiszpańska tortilla

Tradycyjna tortilla hiszpańska to nie pszenny placek z nadzieniem warzywno mięsnym tylko potrawa oparta na ziemniakach i jajkach.

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:  5 średnich ziemniaków, 1 mała cebula,  4 jajka, 1 ząbek czosnku, 1/2 opakowania mrożonego szpinaku, parę palsterków żółtego sera, 1 garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 
Ta potrawa przenosi mnie myślami do słonecznego Toledo, gdzie pierwszy raz ją zjadłem. Uwielbiam w niej to, że można ją przyrządzić z pozostałych z obiadu ugotowanych ziemniaków i za niecodzienny smak.
Przygotowanie nie jest skomplikowane a efekt końcowy niesamowity. Pierwszym krokiem jest pokrojenie ugotowanych wcześniej ziemniaków na małą kostkę (około 2 cm) i ich podsmażenie. Gdy się nieco zarumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Osobno trzeba przygotować szpinak z czosnkiem (czosnek podsmażamy przez kilka sekund i dodajemy rozmrożony szpinak - chwilę podsmażyć). Do większej miski wbić jajka, rozbełtać widelcem i dodać szpinak wraz z ziemniakami. Całość doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej i wymieszać.
Teraz przechodzimy do wielkiego finału. Na małej patelni (takiej około 20 cm) rozgrzać tłuszcz i wlać całą zawartość miski.

Tortillę smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Chodzi o to, aby lekko przyrumienić spód i ściąć nieco jajka z wierzchu. Gdy osiągniemy wspomniany przed chwilą stan robimy coś takiego: nakrywamy patelnię talerzem (talerz "do góry nogami") i obracamy pewnym ruchem patelnię o 180 stopni tak aby teraz talerz był na dole a patelnia na górze. W ten sposób tortilla leży na talerzu upieczoną stroną do góry. Teraz trzeba zsunąć tortillę z powrotem na patelnię tak, aby nieupieczona storna miała możliwość się przyrumienić. Na tortilli rozkładamy plastry żółtego sera i smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty. Tak usmażoną tortillę przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Skomentuj
warunki użytkowania.
Komentarze
  • Brak komentarzy