Zupa pokrzywowa

Zupa pokrzywowa przypomina mi moją młodość, gdy to mama wraz z nadejściem wiosny ją przygotowywała.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + czas na zebranie pokrzyw
Składniki:  5 średnich ziemniaków, 4 jajka, 1 litr liści z pokrzyw, 1 litr wody, opcjonalnie śmietana

 
Wraz z nadejściem wiosny i pojawieniem się pierwszych pokrzyw mama przygotowywała z nich przepyszną i oryginalną zupę. Robi się ją bardzo szybko. Z pewnością, gdy pojawi się na stole, wprawi niejednego Waszego gościa w osłupienie.
Aby przygotować taką zupę trzeba zebrać liście pokrzywy. Najlepsze to te młode - takie aby ogonki były zielone a nie z takimi lekko różowymi/fioletowymi włóknami. Ziemniaki obieramy i kroimy w około 1 cm kostkę. Wrzucamy do lekko osolonego litra wody i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy jajka na twardo. 

Wcześniej zebrane liście pokrzywy trzeba opłukać. Najlepiej nalać wody do zlewu, wrzucić liście i nimi mocno "pomajtać". Odradzam mycie na durszlaku bo może wypłuczemy piasek ale np. jakiegoś przypadkowego żuczka już nie. Następnie liście obgotowuje się przez 5 minut w małej ilości wody. Tradycjonaliści mogą przetrzeć ugotowane liście przez sitko jednak blenderem będzie znacznie łatwiej i szybciej (nie wylewajcie wody po gotowaniu liści!).Wodę i rozdrobnione liście przelewamy do garnka z ziemniakami i gotujemy przez 5 minut i praktycznie zupa jest już gotowa! Podaje się ją z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki. Można też dodać łyżkę śmietany. Smacznego!

Skomentuj
warunki użytkowania.
Komentarze
  • Brak komentarzy